Sunday 31 July 2011

China in de periode van de Gouden Eeuw

Een stukje Chinese geschiedenis

De jaartallen van de Gouden Eeuw verschillen nogal wat, maar voor mijn onderwerp binnen de Gouden Eeuw ga ik uit van eind 16e eeuw en de 17e eeuw.
 
katoen, zijde, papier, waterverf
28x35cm

Wat gebeurde er in China in de periode van de Gouden eeuw?
Het heersende Chinese keizerrijk is in overgang van de ene dynastie in de andere. En deze periode heet: de late Ming en vroege Qing ca.1500-1680.

Hoe ziet de Chinese maatschappij in de laatste jaren van de Ming dynastie er uit?
Het beleid van de Ming keizers tot dan toe, was gericht op een stabiele maatschappij met daarin een bevolking die gefixeerd is binnen een systeem van erfelijke beroepsgroepen. Zo heb je onder andere militaire families, families van ambachtslieden, boeren. Daarboven een ambtelijk bestuursapparaat, de overheid.
Ambachtslieden moeten deels werken in de door de overheid ingestelde ateliers en zo betalen zij belasting.
Van dit (ideaal)beeld is in de late Ming nauwelijks meer iets van over.
Ambachtslieden bijvoorbeeld gaan zelfstandig voor de markt produceren en zij vervangen hun plicht tot corvee-dienst voor betaling van belasting in zilver.
Hierdoor neemt de behoefte aan zilver toe en ontstaat er zilverschaarste. En door deze toegenomen zilverbehoefte komt er een enorme groei op gang van zilver import uit Japan en later ook uit Mexico. 
De groei van de geldeconomie stimuleert de snelle expansie van de handel en het ambacht.

Het beeld van de late Ming doet denken aan de periode tussen de 9e en 11e eeuw (Tang dynastie), ook wel de Chinese gouden eeuw genoemd. De late Ming en vroege Qing is een periode van technische vooruitgang, maar er worden geen baanbrekende technieken uitgevonden zoals in de Tang dynastie. Dat wat al uitgevonden is, wordt geperfectioneerd: onder andere bij de productie en verwerking van zijde, porselein, papier en thee. 
uit: syllabus en aantekeningen sinologie rond 1990
Volgende keer: buitenlandse betrekkingen in de 16e en 17e eeuw

1 comment:

  1. Jee Patty,
    Dat heb je al ver "uitgeplozen" (mooi woord he!)
    Heel interessant, ben benieuwd naar je volgende deel. Ria

    ReplyDelete